Jemný vánek proudí otevřenou stěnou do jídelny, k ležérnímu posezení zvou terasy v prvním i druhém podlaží – uvolněná letní atmosféra čiší z rodinné vily východně od Prahy. Pětičlenná rodina bude letos trávit už čtvrtou sezonu v domě s krytým bazénem a tenisovým kurtem, v němž nejdůležitějším luxusem je prostor.

Svobodná energie prostupuje do detailu zvládnutou stavbou, která naplnila touhu majitelky po obydlí spojeném se zahradou a s možností trávit čas v kruhu rodiny a přátel i v nezbytném soukromí: „Dům měl být dostatečně velký pro početnou rodinu i pro známé, ale skýtat také intimní prostor, abychom se mohli před lidmi schovat. Chtěli jsme ho zakomponovat do přírody a vytvořit propojení se zahradou. To byly naše záměry, které jsme předložili architektovi,“ vypráví paní domu.

Z jeho návrhu vzešel projekt nepodsklepeného objektu složeného ze dvou hmot – dvoupodlažní obytné zóny s vazníkovou střechou a přízemního bazénu s garáží a zeleným pokryvem pultové střechy. Společnost DSK Praha jej dotvořila, obohatila o technické detaily a dovedla k realizaci.

Jídelna pro širokou rodinu i přátele umožňuje prostor na zimu uzavřít, v horkých letních dnech zůstává otevřená do zahrady.

„Oslovili jsme asi osm firem a zajistili si vlastní nezávislý stavební dozor, který nám pomohl rozhodnout se pro tu správnou. Dnes už bych do rozpočtu viděla víc, ale pokud jdete do stavby poprvé, nedokážete rozklíčovat věci, které pro laika nejsou transparentní,“ říká majitelka o začátcích realizace. „Když se v domě začne žít, začnou se projevovat i problémy stavby. Pak teprve vidíte, jestli je dům postavený dobře, nebo jestli se během realizace zametaly problémy pod koberec. Kvalitou i drobnými detaily, které dokonale pasují, mě ale práce řemeslníků uchvátila a zatím žádné zásadní potíže nenastaly,“ uzavírá.

Slovo majitelky

„Když do práce vložíte kvalitu, také se vám vrátí. Nejde jen o vzhled stavby a interiérů, ale pokud práce není odbytá, nemusíte hned investovat do oprav. Někdy je potřeba si investice propočítat s časovou návratností. Oceňuji dokonalé detaily, a pokud si na ně zvyknete, už z náročnosti těžko slevujete. Souhra detailů totiž vytváří celek, který vyzařuje jinou energii, energii kvality.“

Pracovní deska z nažloutlé žuly je praktická a dodává bílé kuchyňské lince s vysoce lesklým povrchem punc výjimečnosti.

S puncem kvality

Dokonalé lícování dlažby s keramickými obklady, nábytek na míru včetně vnitřních dveří vyrobený ze stejného druhu dřeva a stejnou rukou, kuchyňská deska ze žuly barevně korespondující s velkoformátovou dlažbou celého přízemí i parapety a schodiště obložené stejným lehce běleným kouřovým dubem, který pokrývá podlahy druhého nadzemního podlaží – to jsou momenty odlišující běžnou stavební práci od doteku mistra.Přestože vilu užívá celá rodina, vznikla především v režii paní domu: „Pro mě luxus spočívá v prostoru, nepotřebuji drahé zařízení. Důležité je, aby měl dům hezkou energii, aby byl příjemný, vzdušný, se spoustou světla. Mám ráda zemité barvy, které se prolínají tak, že pokoje k sobě navzájem hovoří.“

Role investora v tomto případě zdaleka neznamenala pouze rozhodnutí o rozpočtu stavby a základní dispozici. „Jsou klienti, kteří potřebují tým lidí, aby objekt dotáhli po stavební i designové stránce do konce. Pak jsou jiní, kteří vědí, co chtějí,“ říká Ing. Tomáš Moravec ze společnosti DSK Praha.

„Paní domu se o stavbu velmi zajímala, takže procesu realizace teď po všech stránkách rozumí,“ dodává s uznáním. Schopnost respektovat klienta a naslouchat jeho názorům pomohla na svět příjemnému bydlení s uvolněnou až přímořskou atmosférou, ve kterém se celá rodina dobře cítí.

Z ulice nenápadný zevnějšek s citem kombinuje jemně šedou a krémovou fasádu s třešňovou barvou dřevěného podbití střechy, tmavými okenními rámy v barvě střešní krytiny. Objekt se z jihozápadu otevírá do zahrady a nabízí k posezení spoustu příjemných zákoutí více či méně krytých přesazením střechy či terasy. Na první pohled nijak extravagantní stavba rozvíjí svůj půvab s každým detailem. 

Otevřená dispozice přízemí volně přechází z velkorysé vstupní haly do jídelny s kuchyní a do obývacího prostoru předěleného na společenskou část s domácím kinem a intimnější posezení u knihy či s přáteli u krbu. Průchozí chodba zavede členy domácnosti do technického zázemí, ke koupelnám, malé tělocvičně a hojně využívanému bazénu.

Bazén zahrnutý do dispozice vily lze využít celoročně. Dvanáct metrů dlouhou vodní plochu rámuje dlažba s nažloutlým nádechem, jež koresponduje s kamenným obkladem vnitřní stěny.

Dřevěné schodiště s odlehčeným zábradlím z tvrzeného skla otevírá ve druhém podlaží galerii s malou pracovnou, s komplexem ložnice, šatny a prostorné koupeny, na niž dále navazují tři dětské pokoje a další dvě koupelny. Každá z ložnic umožňuje výstup na terasu s výhledem do zelené zahrady a dál k malebným stavením venkovské zástavby.

Díky nápadu opticky rozdělit zábradlí na lehkou kovovou část a vyzděnou masivní zeď vzniklo další intimní zákoutí pro večerní sklenku vína. „Jsem tady velmi spokojená a šťastná,“ dodává majitelka vily.

Zahrada uzavřená zdí poskytuje soukromí i při posezení na zastřešené terase. Zároveň dovoluje výhled na dominanty místní staré zástavby.

Když práce baví...

Půvab stavby nespočívá jen v řemeslném zpracování a kvalitě materiálů. Kromě komplexního technického řešení podlahového topení v kombinaci s teplovzdušným vytápěním s možností dochlazování a rekuperace vzduchu prolíná domem množství drobných úprav technického rázu.

Centrální vysavač, vysoušeč bot v botníku i minutka umístěná na žebřících v koupelnách k dosoušení ručníků mimo topnou sezonu zpříjemňují bydlení a odbourávají zbytečné plýtvání pozorností na údržbu a chod domácnosti.

„Přicházela jsem s dotazy, zda by se některé technické detaily daly uskutečnit, a řemeslníci vždy našli způsob, jak je vyřešit. Bylo vidět, že dům staví lidé, které to baví a jsou zvyklí odvést práci, na niž mohou být hrdí,“ říká investorka.

Bez zkušeností a vstřícného přístupu ke komplikacím stavby by pod taktovkou paní domu nevznikl precizní interiér v teplých odstínech hnědé, smetanové a bílé barvy.

Text: Daniela Rígrová, Foto: Jiří Vaněk