Prostorný, světlý a vzdušný dům, obklopený vzrostlými stromy – taková byla představa mladých manželů o jejich budoucím bydlení. Na vysněný pozemek si sice museli pár let počkat, ale nyní jsou maximálně spokojeni.

Prostorný, světlý a vzdušný dům, obklopený vzrostlými stromy – taková byla představa mladých manželů o jejich budoucím bydlení. Na vysněný pozemek si sice museli pár let počkat, ale nyní jsou maximálně spokojeni.Majitelé již delší dobu chtěli stavět a směřovali na jihozápad od Prahy, protože tuhle oblast považovali za ideální místo pro bydlení. „Nejvíc se nám líbily Černošice. Už před deseti lety jsme tu hledali vhodný pozemek, jenže v té době tady chyběly cesty a hodně se stavělo.“

Souhrou náhod nakonec vybrali a koupili pozemek ve Zdiměřicích u Prahy. Když se ale blížila příprava projektu, manželé se shodli na tom, že s pozemkem nejsou stoprocentně spokojeni. Zkrátka to ještě nebyl ten pravý. A v tu chvíli se objevil na internetu inzerát s nabídkou stavebního pozemku v Černošicích...

„Jeli jsme se na něj podívat a hned se nám zalíbil. Také proto, že na něm rostly krásné stromy. Máme rádi přírodu a zahrada se vzrostlými stromy – to byl náš sen. Několik jich sice muselo později stavbě ustoupit, ale hned jsme místo nich vysadili nové,“ vypráví pan Luboš a ukazuje mi přitom asi pětimetrovou břízu, která vypadá, jako by tu rostla odjakživa. Spolu s původním mohutným modřínem a stříbrným smrkem vytvářejí v rohu zahrady příjemné zázemí pro hrací kout s trampolínou a dětským domkem.

Dobrý nápad

Výborným nápadem byl světlovod umístěný nad schodištěm. Díky němu je i ve vstupním prostoru stále dostatek přirozeného světla. Maximální vzdušnosti napomáhá i „neviditelné“ zábradlí z čirého bezpečnostního skla.Manželé hned začali pracovat na projektu domu. „Nejprve jsme řešili návrhy domu s architekty, se kterými jsme si ale příliš neporozuměli. Vždy, když přinesli návrh a my jsme měli nějaké připomínky a chtěli ho trochu poupravit, ‚shodili to ze stolu‘ a přišli s něčím úplně jiným. To nám nevyhovovalo. Proto jsme si našli jiného architekta – Ing. arch. Martina A. Tomáše, který dokázal naši představu perfektně zrealizovat,“ pochvaluje si pan Luboš.

Většinu přízemí zaujímá společná obývací část na půdorysu tvaru L, plně prosklená do zahrady. Je tu také zázemí a ložnice rodičů. Prostřednictvím velké schodišťové haly s galerií se přízemí otvírá vzhůru a komunikuje s horním podlažím s dětskými pokoji. Pokoje v patře po celé jižní straně lemují střešní terasy.

Manželé si pak ještě přizvali ke spolupráci designový ateliér oooox, který navrhl zařízení interiéru. Zásadní změnou oproti původnímu návrhu bylo umístění schodiště, jež bylo v prvním projektu uzavřené a vycházelo ze vstupní haly.

Designovou lahůdkou je lampa od firmy Foscarini v obývacím pokoji, která je splněným přáním manželky.

Architekti z oooox ale celý prostor otevřeli, „pohráli si“ s ním a na základě požadavku investora o zamezení šíření hluku z přízemí do patra nakonec vymysleli i skleněnou stěnu s posuvnými dveřmi, která nenásilně odděluje vstupní část domu od obývacího pokoje a kuchyně.

Manželé chtěli dubový jídelní stůl s vlnitými konci. U truhlářů hledali na rozdíl od ostatních co nejvíc sukovitou desku s prasklinami. Deska je namořená lehce běleným mořidlem a přelakovaná speciálním extra čirým lakem. Nad stolem visí jednoduché, o to efektnější osvětlení. Jde o běžné žárovky z IKEA.

Díky tomuto praktickému řešení mohou schody vycházet ze vstupního prostoru a případný hluk z přízemí neruší děti spící v pokojích v horním patře. Ze souměrného „falešného“ schodiště v obývacím pokoji vznikla knihovna a výsledek působí velmi příjemně a přirozeně.

Tabule v kuchyni byl nápad manželky, který se opravdu osvědčil. Děti si s ní velmi vyhrají, pořád si tam něco malují, píší vzkazy.

Světlo a barvy

Dobře se osvědčil i další nápad – velký kruhový stropní světlík umístěný nad schody do patra, kterým přichází do vstupní místnosti spousta denního světla a jenž navíc umožňuje nevšední pohled na oblohu. Také šatna u ložnice rodičů v přízemí získala denní světlo díky velkorysému světlíku.

K vzdušnému dojmu velkou měrou přispívají i barvy použité v interiéru. Celým domem prolínají dva základní odstíny – světle krémový až bílý a kávově hnědý (wenge).

K vzdušnému, prostornému dojmu velkou měrou přispívají i barvy použité v interiéru. Celým domem prolínají dva základní odstíny – světle krémový/bílý a kávově hnědý (wenge). V dubu v odstínu wenge je například kuchyň, nábytkové sestavy, ložnice i podlahy v prvním patře. Přestože jde o velmi tmavou barvu, působí ve velkých plochách mnohem měkčeji než černá.

Prosklené stěny dodávají místnostem vzdušnost a pocit neustálého propojení s přírodou.

„Byť projekt domu trval půl roku, dva roky jsme se scházeli s interiérovými architekty a řešili vnitřní uspořádání domu. Chtěli jsme, aby v momentě, kdy začneme stavět, bylo vše jasné. A to se nám podařilo. Později už se téměř nic neměnilo, pouze se vybírali dodavatelé navrženého.“

Příjemné teplo

Architekti navrhli použít na podlahy stěrky. Majitelé z nich měli nejprve trochu obavy a uvažovali o dřevěných podlahách. Ale pak přišly finální vzorky, které neodpovídaly barvám v domě, a to rozhodlo pro stěrky. „Užili jsme si sice při jejich aplikaci své a první firmu jsme museli vyměnit za jinou, ale teď jsme moc spokojeni. Všude máme podlahové topení a pocit tepla od nohou je velmi příjemný. Bydlíme tady od počátku roku, takže jsme už zažili mrazivé dny, ale s vytápěním nebyl žádný problém.“

A přestože je prosklení domu opravdu velkorysé, nedochází ani k žádným tepelným ztrátám. Jak obvodové zdi, tak okna zasklená trojskly velmi dobře izolují. A všude na jižní straně byly instalovány předokenní žaluzie.

„Udělali jsme jen jednu chybu – řešili jsme zastínění z hlediska slunce a tepla, ale neřešili je z hlediska soukromí směrem do ulice. Proto jsme nyní doplnili okna plisé žaluziemi. V celém domě je také udělaná příprava na závěsy.“

Osvědčené technologie

Zděný dům byl pro majitele od začátku jasnou prioritou.Už při pohledu na průčelí domu, bohatě zdobené květinami, je jasné, že tady bydlí někdo, kdo má vztah k přírodě. Příjemný stín vytváří mohutná koruna staré lípy. „Za tu jsem moc rád. Museli jsme ji sice trochu prořezat, ale dělá dobré ovzduší,“ vysvětluje pan Luboš. A když pokračujeme v prohlídce zahrady za domem, která teď v půlce září opravdu září všemi barvami, vypráví mi, kdo je jejím autorem.

„Začínal jsem se zahradníky, kteří udělali nesmyslný návrh z hlediska intenzivní zahrady i z hlediska nákladů – zdvojnásobili zadaný rozpočet. Nereagovali na mé požadavky seškrtat určité položky, musel jsem se s nimi rozloučit. Když jsem se pak ptal floristky, paní Miroslavy Šeborové, která se stará o květinovou výzdobu u nás ve firmě, na nějaký osvědčený kontakt, nakonec si na to troufla sama. Spolu s panem Kočím, zkušeným zahradníkem z Běchovic, dostali rámcové zadání, volné ruce, a pak podle svého uvážení a konzultací s námi zahradu průběžně osazovali. Myslím, že se jim to moc povedlo,“ říká pan Luboš. 

Až do podzimu zdobí všechna jižní okna truhlíky plné rozmanitých květin. Pak je nahradí fialové a bílé vřesy.

Dávám mu za pravdu a na závěr se ptám, proč nedal přednost dřevostavbě, když má tak rád přírodu, stromy, dřevo...? Jeho odpověď je jednoznačná. „Jsem trochu konzervativní, proto jsem chtěl osvědčené, dlouhodobé technologie. Zděný dům byl pro mne od začátku jasnou prioritou. Zvolili jsme klasické pálené cihly Porotherm zateplené 15 cm polystyrenem. S průběhem stavby i finálním provedením jsem byl maximálně spokojený. Po dobu, kdy se o výstavbu starala stavební firma AV Stav z Hořovic, nebyl žádný problém a dodržoval se i časový harmonogram, problémy začaly až při realizaci interiéru individuálně najímanými firmami. Stavbu jsme dokončili za rok.“

Další zajímavé zděné domy můžete najít také na webu Stavbadomu.net.

Text: Jana Vaňátková, Foto: Jiří Hurt