Zajímavý cihlový bungalov na Plzeňsku si nechala postavit mladá rodina se dvěma dětmi. Při navrhování domu využili četné profesionální zkušenosti pána domu ze stavebnictví.

Na obrázku vlevo stojí syn pána domu na venkovním schodišti vytvořeném z obřích kamenů. Vedle je terasa s bazénem Mountfield a zajímavou pergolou se sloupky z kmenů stromů (1)Mladá rodina se dvěma malými dětmi původně obývala velký byt 4 + 1 v panelovém domě, ale postupně zjišťovali, že jim panelák úplně nevyhovuje. Nechtěli to řešit víkendy na chalupě, strávenými prací, a nedělními návraty do paneláku. Přáli si trvale obývat vlastní dům.

K tomuto rozhodnutí přispěly i osobní zkušenosti pána domu ze stavebnictví, který díky častým pracovním návštěvám nejrůznějších staveb rodinných domů postupně získával čím dál tím konkrétnější představu o možné podobě vlastního domova.

„Asi před šesti lety jsme si koupili parcelu pár kilometrů od Plzně, kde jsme plánovali stavbu domu, ale během krátké doby jsme zjistili, že se nejedná o místo, kde bychom chtěli žít. Tak jsme začali shánět jinou stavební parcelu a podařilo se nám najít pěkný pozemek v okolí Plzně, který nebyl tak daleko od našeho původního bydliště ani od bydliště našich rodičů,“ vysvětluje pán domu počáteční peripetie.

Od projektu k stavbě

Při projektování domu vycházeli z původních dispozic svého panelákového bytu, který byl relativně dobře promyšlen. Pro bungalov se rozhodli proto, že se chtěli vyhnout schodům – jednak s ohledem na bezpečnost dětí, jednak s ohledem na dobu, kdy budou sami v důchodovém věku.

Nejprve si namalovali skicu, do které zahrnuli všechny své získané poznatky, včetně zkušeností nasbíraných od známých a přátel, a skicu předložili projektantovi. Po konzultaci už jen nepatrně posouvali příčky a změnili technickou místnost, pak začali stavět. Celý proces od první skici až do zahájení stavebních prací trval pět měsíců.

Velkoryse pojatá kuchyňská linka ve tvaru písmene „L“ v decentní světlé krémové barvě zaujímá spolu s jídelním stolem asi třetinu plochy hlavní obytné místnosti v domě.

Vnitřní uspořádání 

Přízemní nepodsklepený dům s půdorysem ve tvaru obdélníka lze funkčně rozdělit na dvě části. Po vstupu hlavními dveřmi projdete zádveřím, odkud můžete pokračovat dál na pravou stranu do obýváku s kuchyní, nebo se vydat na levou stranu s ložnicí, dvěma dětskými pokoji a zázemím. Všechny obytné místnosti jsou orientovány na jih, na severní straně se nachází technická místnost, pracovna, WC a koupelna.

Záložním zdrojem tepla je obestavěná krbová vložka Romotop, napojená na podstropní rozvody horkého vzduchu do chodby a pokojů. Jde o samotížný systém bez ventilátoru.

Vytápění domu

„Velkým oříškem bylo vytápění. Spoustu jsme si toho načetli a mnoho informací jsem získal opět díky své profesi, kde se často stýkám s architekty. Přemýšleli jsme o tepelném čerpadle, ale spočítal jsem si, že by se nám ta investice nikdy nevrátila. Nakonec jsem se rozhodl i po konzultaci s mnoha odborníky pro elektrické topné kabely. Všude máme tedy podlahové topení v podobě kabelů. Dalším zdrojem tepla je obestavěná krbová vložka Romotop, která je napojena na stropní rozvody do třech pokojů, odkud je samotížně vydechován ohřátý vzduch, zbytek tepla proudí mřížkou do chodby nebo je přenášen sáláním skrze sklo dvířek. Po roce provozu se měsíční náklady na provoz domu ustálily na částce 2 500 Kč.“

Skladba stěn

Obvodové stěny jsou z cihelných bloků Porotherm T Profi plněných minerální vatou, zvenku je pouze jádrová omítka a lícové cihelné pásky Wienerberger Terca, typ Renaissance. Pásky se lepí přímo na omítku pomocí flexibilního lepidla, pak se vyspárují. Příčky jsou rovněž z Porothermu Profi 14 cm a zvukověizolačních příčkovek Porotherm Profi Aku. „Nejsem velkým přítelem pasivních domů a jsem proti zateplování polystyrenem, protože jsem pro co nejjednodušší konstrukci. Každá vrstva navíc totiž představuje potencionální problém,“ svěřil se nám pán domu se svou stavební filozofií.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem