V lesnaté oblasti poblíž Kyjeva prosvítá mezi tenkými kmeny jehličnanů silueta nenápadného šedého domu. Hlavním úkolem architektky bylo co nejvíce spojit život rodiny s přírodou.

Okolí ukrajinského hlavního města tvoří rovinatá oblast s rozlehlými borovicovými lesy. Zádumčivý klid lesního zákoutí sem přilákal mladý manželský pár se dvěma dětmi, teenagerkou a mladším bratrem. Architektka Viktorija Jakuša dostala za úkol vytvořit pro ně útulné, moderní a praktické bydlení, které je co nejvíce spojí s přírodou a zároveň co nejméně zasáhne do lesa. Přáli si také integrovat do domu garáž pro dva automobily a pokoj pro hosty. Během projektování vyšlo najevo, že další dítě je na cestě, takže návrh bylo třeba přizpůsobit.

Velká prosklená plocha budí dojem, že rodina snídá či večeří pod korunami borovic a dýchá jejich vůni.

„Návrh je ucelená filozofie. Odráží klientův vnitřní svět, a proto se klient podílí na celém procesu navrhování,“ prozrazuje Viktorija svůj způsob práce. „Je důležité vidět a pochopit, jaký výsledek očekává. Jde o více než jen popis klientova oblíbeného designu či interiérového stylu.“

Vznikl tak koncept domu ve tvaru krychle s účelnou dispozicí a interiérem oplývajícím přírodními materiály a tlumenými neutrálními barvami. Eko-minimalistický styl, který vytvářejí jednoduché čisté tvary, přírodní dřevo a kámen, světlá šedá a tlumená zelená domu sluší a s lesem si velmi dobře rozumí.

V interiéru jsou z velké míry použity ekologické přírodní materiály – masivní dubové dřevo, kámen, vlna, len – ve spojení se sklem a kovem.

Geometrie obklopená přírodou

V koupelně designérka zkombinovala dubové dřevo s bíle lakovanými deskami a umělým kamenem. Povrchy stěn tvoří hladké stěrky.Dům má jasný pravoúhlý půdorys a je rozdělen na garáž, pokoje pro hosty a společnou obývací část v přízemí a privátní zónu v patře. Zatímco hlavní vchod, hostinská část a garáže jsou umístěny v severní části u vstupu na pozemek, společný obývací prostor zaujímá většinu přízemí a je orientován na opačnou stranu do lesa. Sahá až do druhého podlaží, dvojnásobná výška stropu a velkorysá prosklená plocha sem přivádějí velké množství světla, pohled na řady svislých kmenů za oknem vytváří iluzi bydlení přímo pod korunami stromů.

Mezi sezením a komfortně vybavenou kuchyňskou částí se nachází dominantní jídelní stůl pro šest až osm osob, který je spojovacím článkem života rodiny. Lesní průčelí domu lemuje terasa s dřevěnou pergolou.

Centrem dispozice vede otevřené schodiště do patra na galerii, odkud se vchází do ložnice a dětských pokojů. Ložnice rodičů je pojata velmi střízlivě. Pokoj teenagerky architektka navrhla s ohledem na její osobnost a potřebu víceúčelového využití – slouží na spaní, učení, setkávání s kamarádkami… Proto je tu kromě pracovního stolu i pohodlné sofa a dvě postele. Chlapecký pokoj je vybaven podobně, dvě lůžka se skrývají pod dřevěným pódiem, na němž stojí pracovní stůl.

Pokoj „náctileté“ dcery je rozdělen na denní zónu dole a odpočinkovou na vestavěném patře. Svěží zeleň, atypické zábradlí a dekor na roletách sem přinášejí motivy lesa.

Text: Jitka Pálková, Foto: Archiv Yakusha Design