Mladí manželé vsadili na současný trend a zvolili bydlení v dosahu přírody na okraji hlavního města. Svěží vzhled dodal domu architekt, který propojil ve svém návrhu studený kov s dřevem a dokonale sladil všechny části moderního domu se zahradní architekturou.    

Zdánlivě se ničím neliší, ale přesto je výjimečný. Rodinný dům na okraji Prahy stojí podél severní hranice pozemku a jeho dlouhá jižní fasáda je ideálně orientovaná do rozkvetlé zahrady s dominantním jezírkem. Výrazná francouzská okna a zastřešená dřevěná terasa otevírají obytný prostor a lákají ke vstupu. Nelze odolat.

Zajímavé členění stavby

Přestože je dům navržen do rozvojové lokality určené pro další výstavbu rodinných domů, která by měla plynule navázat na starší jádro obce, dokáže potlačit negativní vlivy okolí a nabídnout uživatelům dostatek soukromí. Architekt Jakub Žiška vytvořil ve svém návrhu ryze moderní stavbu, kde je „hlavním tělem“ dvoupodlažní specifická hmota se sedlovou střechou bez přesahů, ze které dále vystupují hmoty garáže a pergoly s rizalitem jídelny. Toto členění různých hmot je dále podpořeno volbou materiálů: omítka, dřevěné prvky a obklady, obklad z titanzinku.

V přízemí jsou do ulice kromě pracovny orientována okna jen z pomocných prostor. Rohové okno, či prosvětlovací štěrbina je umístěna pod stropem obývacího pokoje. Dodává mu západní slunce, ale přitom je zajištěno soukromí před zvídavými pohledy z ulice.

Proporce originální dvoupodlažní části volně navazuje na klasické venkovské zděné stavení. Moderní dům nabízí v 1. NP kromě jiného i prostornou dvojgaráž a nezbytné technické zázemí s plynovým kotlem. Do haly se schodištěm do 2. NP se vstupuje přes zádveří. Z haly je přístupný prostorný obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, koupelna se záchodem a další pokoj, který se využívá jako pracovna.

Z kuchyně lze vstoupit do spíže a do hospodářské místnosti. Obývací pokoj s jídelnou je pojatý jako jeden univerzální obytný prostor s přímým napojením na zahradu. Výhled francouzským oknem do zahrady je vskutku impozantní, rámuje bujnou zeleň s jezírkem a navozuje pocit přímého spojení s okolní přírodou. Z haly a galerie ve 2. NP jsou přístupné dva menší pokoje, ložnice se šatnou, koupelna a WC.

Materiály podkrovní koupelny jsou shodné s koupelnou v přízemí. Podlaha z teakového dřeva se v několikaletém provozu osvědčila

Nezanedbatelnou originalitou celé stavby je i shoz na prádlo z horní koupelny do hospodářské místnosti, dále teakové vlysy v koupelnách a pohledový betonový strop. V podkrovních místnostech ponechává architekt celý objem krovu bez snížení podhledem.

Stavba nikdy nekončí

Majitelé jsou s návrhem architekta Žišky nadmíru spokojeni, přestože stavba není z jejich pohledu stále dokončena. Další nápady si ale nechávají pro sebe. „Projekt se realizoval hlavně v letech 2004 až 2005, vše bylo z převážné části dokončeno na konci roku 2007. Na celé řadě věcí ale stále ještě pracujeme. Nedávno jsme oslavili přírůstek do rodiny, tak se naše starosti otočily trochu jiným směrem. V současné době si ceníme zvláště sofistikovaného shozu na prádlo z horní koupelny do hospodářské místnosti,“ dodávají na závěr naší návštěvy mladí manželé.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem tvoří jeden obytný prostor. Je zatím zařízen velmi jednoduše a na své definitivní vybavení mobiliářem a krbem teprve čeká.

Nápadité pohledové prvky 

Bez zajímavosti není ani konstrukční řešení a pohledové prvky stavby, zejména řešení oken. U nosných stěn zvolil architekt stavební systém Porotherm, nároží u dlouhého pásového rohového okna vynáší vnitřní ocelový sloup podložený betonovým prahem. Stropní deska je zde zesílena a tvoří zároveň překlady a věnce. Ve druhém podlaží se mezi okny z haly nad jídelním rizalitem nachází další vnitřní železobetonový sloup vetknutý do stropní desky. Železobetonové věnce jsou přerušeny ve štítech okny, u garáže vraty a dveřmi.

Text: Vlastimil Růžička | Foto: Robert Žákovič

logo MessengerPoslat Messengerem