Po deseti letech bydlení v městském bytě se manželé Eliška a Ondřej se třemi dětmi rozhodli přestěhovat do rodinného domku v Praze 10-Pitkovicích. Proč právě sem?  Prostorný dům 6 + 1 postavený na klíč splňuje téměř všechny požadavky početné rodiny. Nachází se na venkově, přitom s dobrou infrastrukturou i dostupností metropole, v dosahu Jižního města s dostatečným výběrem škol i kulturního a sportovního vyžití.

Jen psycholog by zřejmě dokázal odpovědět na otázku, proč chceme vždy to, co nemáme. Bydlíme-li v centru města, toužíme po domku na venkově. Jenže sotva se sen stává skutečností, pokorně se vracíme zpět do města, kde metro či tramvaj jezdí každé tři minuty a na každém rohu stojí supermarket. Po zvážení všech pro a proti zvolili manželé právě Pitkovice, které se jevily jako rozumný kompromis.

Po vstupu do domu se ocitneme v prostorném zádveří s vestavěnými skříněmi podél celé stěny. Pojízdné dveře z pískovaného skla zasazené v hliníkovém rámu ladí s šedou dlažbou i dvoukřídlými dveřmi z dubové dýhy, jimiž se vchází do obytné místnosti.Praktické zádveří

Bez předsíně, v níž se přezujeme a odložíme kabáty, si bydlení většina z nás představit neumí. I když v Pitkovicích bychom na přezouvání příliš trvat nemuseli, jelikož do domu se dostaneme i přímým vstupem z garáže. Přesto zádveří je tu relativně prostorné, prakticky a útulně zařízené. Po pravé straně míjíme vstup do koupelny se sprchovým koutem, dveře na toaletu a vstup do garáže. Stěnu po levé straně využila rodina pro vestavnou skříň. Na podlahu byla použita praktická dlažba šedé barvy, která ladí s posuvnými dveřmi vestavné skříně, které jsou z pískovaného skla zasazeného do hliníkových rámů. Do obytného prostoru vstoupíme prosklenými dvoukřídlými dveřmi.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.modernibyt.cz.

Obývací hala

K dubovým parketám hezky ladí nábytek z dýhy tmavého dubu.Přízemní část domu budí dojem otevřených prostor, i když tomu tak úplně není. Otevřená hala propojuje celé přízemí. Můžeme se vydat doprava, do pracovny rodičů, kterou lze využít i jako pokoj pro hosty, po schodech do patra nebo nalevo do obývací části propojené s kuchyňským koutem. Na podlahu v obytném přízemí včetně pracovny byly použity dubové parkety. Místnost využívaná jako pracovna nebo pokoj pro hosty je dostatečně prosvětlená francouzskými dveřmi vedoucími na zahradu a dalším oknem.

Obývací pokoj je propojený s kuchyňským koutem. Polyfunkční prostor je otevřený do zahrady z obou částí a díky tomu i hodně světlý. Na atraktivitě dodává obývacímu pokoji i krb, který lze v zimních měsících nebo v přechodném období využít i k přitopení. Na podlahu byly opět použity dubové parkety, do kuchyňského koutu šedá dlažba, ladící s bílou kuchyňskou linkou a hliníkovými úchytkami a spotřebiči.

Celý článek a více fotografií na www.modernibyt.cz.

Kuchyňský kout dostatečně prosvětluje okno a dveře vedoucí na zahradu. V kombinaci s bílou kuchyňskou linkou a hliníkovými spotřebiči je celkový dojem mimořádně vzdušný.Koupelna a tři ložnice

Po dubových schodech vystoupáme do překvapivě rozlehlého patra, kam se vešly čtyři další místnosti, ložnice rodičů s balkonem a tři dětské pokoje. Ložnice je zařízena dýhou z tmavého dubu a na atraktivitě jí přidává přímý vstup do hlavní koupelny, zařízené  rohovou vanou, sprchovým koutem, toaletou, bidetem a dvěma umyvadly. Pohotovostně rodina využívá i menší koupelnu se sprchovým koutem umístěnou v přízemí. Obě koupelny jsou zařízeny v podobném duchu, obklady v té přízemní jsou laděny dohněda, zatímco v patře jsou spíše do červena.

zdroj: www.modernibyt.cz