Listovat časopisy, vytvořit si jasnou představu o svém vysněném interiéru a pak ještě zvládnout realizaci stojí hodně času a sil. Ani jednoho neměl pan Jiří nazbyt. Když však víte, na koho se obrátit, máte vystaráno. 

Pan Jiří je vytížený muž přejíždějící mezi dvěma městy. Pracovní aktivity ho vždy na několik dní v týdnu přinutí vydat se do Prahy. Pohodlné zázemí, které by mu poskytlo možnost nejen pracovat a přespat, ale cítit se i jako doma a odpočinout si, se stalo po čase nezbytností. Menší byt 2 + kk s obytným pokojem, ložnicí a terasou, na kterou je vstup z obou místností, se zdál k tomuto účelu ideální.

Pan Jiří měl štěstí na lokalitu. V nabídce developerských projektů našel byt v Hloubětíně. Lokalita je dobře dostupná městskou hromadnou dopravou, v centru Prahy jste za několik minut a přitom bydlíte v zeleni.

V bytě nebylo dostatek prostoru na samostatný pracovní kout, proto jídelní stůl slouží i k pracovním účelům.

Návrh interiéru stejně jako samotná realizace však vyžadovaly čas, který pan Jiří nemá. Obrátil se tedy na studio Hanák Ate­liéry. Úkolem designéra ateliéru Tomáše Janáčka bylo vypracovat návrh a dotáhnout realizaci do posledního puntíku v co nejkratším čase.

Příprava instalací vody a elektřiny v kuchyni, komunikace se subdodavateli, časová posloupnost při montáži či zajištění koordinace mezi nábytkáři a techniky pro vedení audio a videokabeláže bylo součástí práce designéra Tomáše Janáčka. 

Malá kuchyňská linka je opticky zvětšena protáhnutím pracovní desky nad jídelní stůl. Napojení jednotlivých kusů desky a soklíku bez viditelných spár umožňuje zvolený materiál – Corian.

Sázka na materiál

Majitel neměl konkrétní představu, jak by měl výsledný interiér vypadat. Protože jde o menší byt v posledním patře domu s mansardovou střechou, jejíž šikminy se promítají do interiéru, upřednostňoval pan Jiří světlý interiér s bílým nábytkem.

Předložená bílá varianta nakonec působila příliš studeně a po uvážení zvítězila teplejší verze s nábytkem z teakové dýhy, která ladí s dubovou podlahou. Teak je barevně a kresbou podobný přírodnímu dubu, ale kresba v sobě nese modrozelené žilkování.

Kuchyň je v zadní části pokoje, kde není tolik světla. Navržena je proto ve světlé barvě. V nevelkém prostoru je potřeba chytře nakládat s místem, proto trouba disponuje horkovzdušným i mikrovlnným ohřevem.

Pro zdůraznění zóny kuchyně a niky s TV je do interiéru vnesen barevný prvek ramp. Materiálem je v matu lakovaná MDF deska. Na systém otevřených polic televizní stěny z teakové dýhy navazuje uzavřená skříň, která se materiálově hlásí k obytné části, ale funkcí (zabudovaná lednice) náleží již ke kuchyňskému koutu.

Protože v zadní části pokoje je docela tma a také bylo vhodné oddělit prostor kuchyně od obývací části, je kuchyňská linka vyrobena ve světle krémovém odstínu. Lakovaná MDF deska je opět provedena v matu, který se začíná prosazovat po období velkého lesku.

Na vybraných stěnách je použita betonová stěrka Sensazioni, dekorativní materiál s obsahem skelného prachu. Při pohledu z různých úhlů a stran vytváří jedinečné vzory a odlesky. Stěrka je odolná vodě a skvěle omyvatelná.

Autor konceptu
Tomáš Janáček ml., bytový návrhář, designér 

• Vvystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze, obor nábytkářství 
• Od roku 2001 pracuje pro Hanák Ateliéry, www.hanakateliery.cz, janacek@hanakateliery.cz
• Od roku 2013 se aktivně podílí na aktivitách Nadačního fondu Šestý smysl, www.nfsestysmysl.cz

Více článků o bytových interiérech najedete na našem sesterském webu www.modernibyt.cz.

Text: Helena Marková, Foto: Tomáš Dittrich



logo MessengerPoslat Messengerem