V úzké místnosti zpravidla zápasíme jak s nedostatkem volné komunikační plochy a denního světla, tak i úložného prostoru. Máme pro vás ukázku, jak si se všemi těmito nedostatky poradili architekti z ateliéru Balance idea.

K ústřednímu kubusu v zadní části přiléhá 120 cm široké lůžko, rovněž obložené cortenem. Za ním je vidět výsuvná šatní skříň z bíle lakovaných MDF desek.Místnost o rozměrech 4 x 9 m slouží jako samostatná bytová jednotka pro jednu ženu s možností příležitostného přespání návštěvy. Nachází se v přízemí bytového domu v jednom developerském projektu. Jde o rekonstrukci staré venkovské usedlosti, byt je umístěn v bývalém hospodářském traktu.

Proskleným zádveřím ze dvora, který se promění ve společnou odpočinkovou zahradu, se vchází do klenuté síně, na opačné straně lze vyjít francouzskými dveřmi na dřevěnou terasu a malou zahrádku.  V zadní části bytu developer vestavěl volně do prostoru kompaktní zděný kubus – bytové jádro s malou komorou, koupelnou a nikou pro kuchyňskou linku.

Více z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Podél levé stěny prochází celým bytem vestavěná 60 cm hluboká úložná sestava z bíle lakovaných MDF desek. Kompaktní prvek narušuje (a odlehčuje) visutá pohovka a otevřené police na knihy.Zadání: vše v jednom

Majitelka bytu si přála obývat garsoniéru s obývacím pokojem, jídelním stolem pro 1–2 osoby, úložným prostorem a dalším lůžkem pro syna, který ji občas navštěvuje. Architekti se museli vypořádat s takovými překážkami, jako jsou nevhodně umístěné elektrické zásuvky a vypínače, klenutý strop, řešili problém, kam umístit nadstandardní množství bot a kam postel, aby se kolem ní dalo volně procházet. 

„Vzhledem k tomu, že byt je nový a finanční prostředky majitelky omezené, nechtěli jsme nic bourat. Snažili jsme se zachovat kvalitní dřevěnou podlahu, předělávat koupelnu a instalace by bylo rovněž neekonomické a zbytečné. Veškeré požadavky majitelky jsme řešili formou vestavěného interiérového vybavení,“ říká architekt Miroslav Stach, autor návrhu.

Zaujalo nás

Protože se do sestavy nevešel televizor, vysílá se televizní obraz z projektoru ukrytého ve skříňce pod stropem. Projektor je přímo napojen na TV anténu a internet a ovládán dálkovým ovladačem, obraz se promítá na protější stěnu.

Řešení: soustředěno podél stěny

K ústřednímu kubusu v zadní části přiléhá 120 cm široké lůžko, rovněž obložené cortenem. Za ním je vidět výsuvná šatní skříň z bíle lakovaných MDF desek.Stávající prostor bytu je rozčleněn na přední denní zónu s kuchyní a zadní ložnici s šatnou. „Naší filozofií je v úzkém prostoru soustředit úložné prostory podél stěny a maximálně využít výšku místnosti. Tím se uvolní komunikační plocha,“ vysvětluje architekt. Po celé délce bytu podél levé stěny probíhá na míru navržená úložná sestava zahrnující jak knihovnu, tak niku pro projektor, vestavěné kuchyňské spotřebiče (lednička, trouba) a šatní skříně.

Do sestavy je zakomponován výsuvný mobilní jídelní stůl, prostor pro uložení skládacích jídelních židliček a visutá pohovka, která slouží pro příležitostné přespání syna. V ložnicové části je navržena velká výsuvná šatní skříň, úložný prostor se nachází také pod postelí.

text: Jitka Pálková, foto: Balance idea