Velké otevřené prostory jsou zpravidla snem všech obyvatel panelových bytů, prakticky je zařídit však může být někdy problém. Zjistili to například naši čtenáři, kteří se stěhují do atypického rodinného domu a nevěděli si rady s kuchyní.

Manželé Pavel a Sonia se poté, co jejich starší dítě zahájilo školní docházku, rozhodli pro stavbu nového domu. Vybrali si atypický projekt, kde téměř celé přízemí zaujímá jeden velký společný prostor, zbytek tvoří vstupní a komunikační jádro, garáž a zázemí. Obývací pokoj se severojižní orientací se rozprostírá na obdélníkové ploše úctyhodné velikosti (rozměry 11 x 8,80 m), pocitu volnosti a vzdušnosti napomáhá zvýšený strop (výška 2,90 cm). Parcela je položena na kraji nevelké východočeské obce a dvě prosklené stěny poskytují impozantní panoramatický výhled do krajiny, takže v domě vládne pocit bydlení přímo v přírodě.

Nevíte si rady s KUCHYNÍ? Zeptejte se v PORADNĚ ZDE.

Modelová řada je obohacena o speciální rohové a koncové skříně.

Na první pohled úchvatná velkorysost má ovšem i svůj rub. Třetí stěnu místnosti dělí dvoje dveře, pro umístění nábytku tedy zbývá pouze jedna celistvá stěna, v níž je zároveň zakomponováno krbové těleso.

„Při dvou malých dětech jsem v kuchyni prakticky celý den, používám mnoho nádobí i elektrospotřebičů, často u nás při svých návštěvách vaří i obě babičky. Jak zde zřídit komfortní linku, to byl oříšek i pro profesionály," vzpomíná paní domu. „Obrátili jsme se na architektku Blanku Vavroňovou, s níž jsme měli dobrou zkušenost již při zařizování našeho původního bytu."

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Nenápadně skrytá praktičnost

Oblé rohy dodávají kuchyni výrazně dynamický vzhled.Vzhledem k tomu, že pokoji dominuje červená sedací souprava, obývací sestava a několik solitérů provedených v ořechové dýze, designérka hledala model kuchyně, který nebude konkurovat již vybranému nábytku materiálem, tvarem ani barevností. Rozhodla se pro model Tess s hladkými dvířky a jednoduchými úchytkami. Kompaktní sestava při stěně, dlouhá 4,80 m, zahrnuje v pravé části elektrospotřebiče (vestavěná chladnička s mrazničkou, mikrovlnka a horkovzdušná trouba). Střed tvoří mycí zóna s dřezem, integrovanou myčkou, velkoobjemovými zásuvkami a horními skříňkami na ukládání nádobí a potravin, po levé straně jsou umístěny další dvě skříně na sklo a bílé nádobí. Zde linka přesahuje roh komínového tělesa, v této části mají proto skříně zmenšenou hloubku (30 cm místo standardních 60 cm), aby zůstala zachována jednolitá čelní rovina celé sestavy.

Jídelní stůl pro rodinné večeře...

Otvírání dvířek je řešeno bez úchytek, pomocí drážek.Varná zóna vystupuje volně do prostrou v podobě velkého ostrovního pultu se sklokeramickou varnou deskou, umístěného naproti mycí zóně. Pracovní plocha o velikosti 1,20 x 2,40 m přechází v barový pult pro malé stolování. Pohodlně se tu nasnídají tři až čtyři osoby, spodní část zahrnuje velký úložný prostor s praktickými hlubokými zásuvkami. Jídelní stůl pro rodinné večeře a další „velké" stolování stojí mimo kuchyňskou část, ale v jejím přímém dosahu.

„Po roce bydlení se osvědčilo jak čistě funkční uspořádání, tak to, že jsme nešetřili na trvanlivých materiálech. Uspořádání linky a jídelního stolu umožňuje volný průchod kuchyní, což mi při práci s malými dětmi usnadňuje život. Pracovní deska z šedého kompozitního materiálu Technistone odolá doslova všemu, stejně jako lakovaná dvířka s vysokým leskem, stačí je jednoduše setřít vlhkým hadříkem," chválí si paní domu.

návrh:  Ing. arch. Blanka Vavroňová, text: Jitka Pálková