Byt 4 + 1 v panelovém domě si nová majitelka koupila ještě s umakartovým jádrem a všemi dalšími neduhy, které byty tohoto typu mají. Představovala si komfortní třípokojový byt. Návrhu rekonstrukce se ujal architekt Jan Ranný.

Úzké chodby a mnoho malých místností – byt byl typickým produktem panelové výstavby minulého století. Ani dispozicí, ani technickým stavem neodpovídal dnešním požadavkům na bydlení s prostornou společnou obývací částí, velkou koupelnou atd. Samozřejmě chyběly i úložné prostory. Hlavním cílem rekonstrukce bylo zvětšit místnosti a zredukovat jejich počet.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od společnosti G-SERVIS?

Nevzhledné stoupací potrubí od topení se pohledově skrylo za sádrokartonové předstěny u oken. Ty zároveň vymezují prostor pro umístění případných závěsů a záclon a skrývají decentní náladové nepřímé osvětlení.Radikální změny

V návrhu zůstala dispozičně nezměněna pouze malá vstupní část bytu, oddělená od jeho zbytku nosnou stěnou – tedy dětský pokoj a samotný vstup, který lze uzavřít posuvnými dveřmi. Na svém místě zůstala i zvětšená koupelna a toaleta, ta je nově přístupná přes koupelnu.  Vzhledem k požadavkům na velkou kuchyň spojenou s obývacím pokojem (a logicky i s balkonem) se architekt rozhodl přesunout kuchyň na opačnou stranu od koupelny.

Vzhledem ke kvalitě a příznivé ceně si majitelka bytu vybrala dlažbu Rako Defi le v rozměru 30 × 60 cm ve světle béžovém odstínu. Sokly nejsou ve stejné barvě jako dlažba, jak je obvyklé, ale v tmavě hnědé, která se objevuje také na podlaze a na obkladech toalety a obkladech v koupelně. Tmavě hnědá příjemně doplňuje převažující světle béžový odstín dlažby.Zrušením příček mezi původním obývákem, předsíní a malým jednolůžkovým pokojem vznikl velký obývací prostor s kuchyní i jídelním koutem, který volně bez dveří přechází do předsíně. Na místě původní kuchyně se nyní nachází ložnice, spaní díky tomu zaujalo místo v klidové zóně bytu a navíc má okno orientované na východ.

Úpravou vedlejšího jednolůžkového pokoje vznikla vytoužená šatna a vestavěná skříň v předsíni. Požadované dispoziční změny a špatný technický stav bytu vedly k tomu, že bylo nutné vybourat všechny stávající příčky a ponechat pouze nosné stěny. Návrh nové dispozice vznikl v mnoha variantách, ve hře bylo i řešení s menší předsíní a velkou koupelnou vybavenou jak vanou, tak sprchovým koutem. Klientka nakonec volila větší předsíň.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Nevzhledné stoupací potrubí od topení se pohledově skrylo za sádrokartonové předstěny u oken. Ty zároveň vymezují prostor pro umístění případných závěsů a záclon a skrývají decentní náladové nepřímé osvětlení.V jednotě je krása

Co se týče vybavení interiéru, podstatné bylo maximální prosvětlení a jednotný vzhled bytu. Veškerý pevný nábytek byl navržen na míru. Je tvarově jednoduchý, převážně matný bílý, kombinovaný na přání majitelky s odstínem cappuccino v lesklém provedení. Na podlahu majitelka zvolila pro předsíň, koupelnu, WC, kuchyň i obývací pokoj jednotnou velkoformátovou dlažbu, v ostatních místnostech byla položena světle šedá laminátová podlaha na kvalitní podložce proti kročejovému hluku. Architekt se také snažil zbavit byt všech nevzhledných panelákových detailů a prvků, které by zhoršily estetický dojem, včetně původních žebrových radiátorů.

text: Jitka Pálková, vizualizace: Studio Neovisual