Společný obývací prostor nového bytu bylo třeba zařídit tak, aby dobře sloužil rodině se dvěma malými dětmi, zvyklé být co nejčastěji pohromadě.

Poradna na Dumabyt.cz

Společný obývací prostor ve čtyřpokojovém bytě v novém bytovém domě v pražské čtvrti Podolí se tvarem přibližuje písmenu Z. Řešit vlastními silami zařízení tak atypické dispozice si majitelé bytu netroufali, a proto se obrátili na bytové designéry Jana Mácu a Aleše Rejmana. „Mladí manželé se dvěma malými dětmi preferují moderní design a ležérní styl, proto jsme se rozhodli pro dynamický a hravý přístup a aktuální trendy - výrazné tvary a barvy," říká Jan Máca.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Společný obývací prostor je přehledně rozdělen na část sezení, stolování a kuchyň a osvětlen prosklenou stěnou vedoucí na terasu. V kuchyni je i malý hrací koutek pro děti, linka Scavolini Rainbow nabízí čelní plochu pro dětskou kreativitu.

Součástí kuchyně je hrací kout

Obývací prostor o vnějších rozměrech cca 6 x 7 m se nachází v jihovýchodním nároží domu, je osvětlen jak ranním, tak poledním sluncem a prosklenými stěnami s posuvnými dveřmi se propojuje s rohovou terasou, kam se vejde pohodlné venkovní stolování. Poloha kuchyňské linky byla dána rozvody - kuchyň se nachází nalevo od vstupu.

Designéři vybrali bílou rohovou linku - část přiléhá ke stěně a obsahuje spodní mycí zónu a horní skříňky, druhá část se zapuštěnou sklokeramickou varnou deskou vyčnívá do prostoru, vymezuje plochu kuchyňské části a odděluje ji od vstupu. Děti jsou zvyklé být neustále v kontaktu s maminkou, proto je součástí kuchyně také malý hrací kout se stolkem a pohovkou.

Ve střední části bytu umístili designéři jídelní stůl pro 6 osob. Stolování tak přímo navazuje na kuchyň a přísluší mu místo, odpovídající pomyslnému ústřednímu bodu společného rodinného života. Zařízení doplňuje asymetrická regálová knihovna.

Výrazné horizontální pruhy na stěnách opticky rozšiřují prostor. Bílá nástěnná nábytková sestava (od firmy Presotto Italia) působí na tomto pozadí lehce a nenápadně.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Jednobarevný koberec

Zadní část obývacího prostoru je věnována relaxační zóně. K tvarově jednoduché, nepříliš velké sedačce, která se skládá ze dvou modulů, designéři Ján a Aleš vybrali dvě lehká, ale výrazná křesílka a kulatý konferenční stolek. Na stěnu zvolili závěsnou nábytkovou sestavu, která interiér zbytečně nezahltí. O pocit útulnosti a „tepla domova" se postará jednobarevný koberec s dlouhým vlasem.

Většina nábytku je provedena v bílém laku s vysokým leskem nebo pastelově šedé barvě, aby prostor působil odlehčeně a vzdušně. Scenérii dotváří jemná žlutá na stěnách, sytě oranžový sedací nábytek přebírá roli barevné dominanty. Celek je koncipován tak, aby vznikl světlý prostor s optimistickým výrazem, plný slunce i za zamračeného počasí.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

text: Jitka Pálková, návrh: Ján Máca, Aleš Rejman