Manželé z menšího města na severu Moravy plánují rekonstrukci domu, nebyli však zcela spokojeni s interiérovým řešením zpracovaným v rámci stavebního projektu. Ve spolupráci s naší redakcí se obrátili na architekty z ateliéru Kyzlink architects.

Zděná prvorepubliková vila ve starší městské čtvrti vyžadovala technickou rekonstrukci i úpravy dispozice tak, aby lépe vyhovovala potřebám rodiny se dvěma dětmi. „V domě, který má dvě podlaží a prostorné podkroví, je pro nás a naše dvě děti dost místa. Stavební projekt rekonstrukce jsme chtěli korigovat s architekty, kteří se přímo zabývají zařizováním interiéru, aby vzniklo příjemné a co nejpraktičtější bydlení,“ vysvětluje majitelka.

Přání majitelů

- pohodlné zádveří vybavené věšáky a botníkem

– jídelní zóna přímo navazující na kuchyňskou linku, například pomocí varného ostrůvku

– vzdušný obývací pokoj vybavený nízkým nábytkem, obklad stěny či krbu z přírodního kamene

– technická místnost s pračkou

– dva dětské pokoje vybavené pro děti školního věku (7 a 12 let)

– v podkroví ložnice rodičů s šatnou a koupelnou

Obývací pokoj zůstane opticky propojen se zádveřím – otvor po původních dveřích nebude zazděn, ale zasklen čirým sklem. Na krb pod stropem navazuje sádrokartonový podhled s integrovaným nepřímým zářivkovým osvětlením. Tato horizontální linie propojuje kuchyňskou a obývací část, dalším jednotícím prvkem je obklad stěn s designem štípaného kamene.Původní projekt

Čtvercová dispozice o vnějších rozměrech 8,80 x 8,90 m je orientována společným obývacím prostorem k jihozápadu, podél severovýchodní fasády je umístěn vstup se schodištěm, hala, WC a komora. V patře jsou navrženy dva dětské pokoje, oddělené společnou šatnou, ze schodišťové haly se vchází do malé koupelny, vedle ní je umístěno samostatné WC. Střed podkroví zaujímá ložnice, z níž vede přístup do malé šatny. Pro rodiče byla navržena koupelna se sprchovým koutem a WC.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Ústředním bodem obývacího pokoje je krbová těleso s hladkou bílou omítkou. Do obývacího pokoje architekti navrhli nízkou sestavu se dvěma malými nástěnnými skříňkami z lakovaných MDF desek, i u ostatního vybavení převažují světlé barvy.Změny k lepšímu

V přízemí architekti zvětšili plochu zádveří a zděnou příčku mezi zádveřím a halou nahradili skleněnou stěnou s posuvnými dveřmi. U schodišťové stěny se nachází botník, naproti němu věšáková stěna se zrcadlem. Další prosklená plocha (ve výklenku původních dveří) spojuje zádveří s obývacím pokojem, celé přízemí domu se tak prosvětlí a opticky zvětší. Ze zádveří se přes halu prochází do společného obývacího prostoru, hned u vstupu se nachází kuchyňská část.

HORIZONTÁLNÍ LINIE PROSPÍVAJÍ PROSTORU

Vzhledu interiéru svědčí světlé barvy a vybavení uspořádané v na sebe navazujících horizontálních liniích. Toto pojetí opticky spojuje a rozšiřuje prostor. Na krb navazuje sestava nízkých skříněk, dřevěná horní deska přechází z krbového tělesa na nábytek. Stěny zdobí horizontální kamenné obložení, pod stropem vede po celé délce místnosti a po celé šířce kuchyně linka nepřímého osvětlení.

Kuchyňská linka je navržena z bíle lakovaných MDF desek v provedení s vysokým leskem. Skládá se z úložné části (na celou výšku místnosti) a velkorysé pracovní plochy s mycím a varným centrem.Kuchyňskou linku ve tvaru písmene L, rozvrženou podél čelní stěny, architekti považovali za dostatečně velkou a komfortně vybavenou. Proto namísto požadovaného varného ostrůvku, který by zabíral místo, navrhli pouze odkládací stolek. Kuchyň propojili s obývacím pokojem pomocí jednotného kamenného obkladu stěn. Na centrálně umístěné krbové těleso navazuje lavicové sezení a sestava nízkých skříněk.

Také do společné obývací části domu vedou posuvné skleněné dveře. Zasouvají se do sádrokartonového pouzdra za krbovým tělesem.Ve druhém podlaží architekti zrušili středovou šatnu, zvětšili oba dětské pokoje a navrhli vybavení obou pokojů včetně vestavěných šatních skříní. Koupelna se spojí s WC do jednoho prostoru, což umožňuje vybavit ji zároveň vanou i sprchovým koutem. Ložnice rodičů v podkroví i koupelna se zvětší o přilehlé půdy, čímž vznikne volnější a komfortnější prostor.

text: Jitka Pálková, návrh a vizualizace: Kyzlink Architects & Interior