Přestavbou zemědělské usedlosti z konce 19. století si manželé s dcerou a dvěma psíky chtějí splnit sen o klidném životě na venkově. Kromě bydlení v historickém statku jim učaroval i krásný kout východních Čech nedaleko Litomyšle.

Obytná část, současný stav. Jedinou okrasou střídmého průčelí jsou římsy a trojité okno ve štítě.Převážná část života rodiny se bude odehrávat v přízemí obytné části, všechny dílčí prostory by měly být jednoduše a účelně propojeny. Všichni rádi a často přijímají a hostí návštěvy, proto by dům měl být k tomuto vhodně přizpůsoben a umožnit bez problémů přespání více osob. Manželé preferují společné setkávání u jídelního stolu i s přáteli, jejich snem je prostorná jídelna, nejlépe s krbem, v létě touží přestěhovat bydlení co nejvíce ven. Obdivují šetrné rekonstrukce venkovských staveb ve Francii s použitím přírodních materiálů, dávají přednost tradičnímu stylu před chladným high-tech designem.

Ptejte se odborníků na STAVBU v PORADNĚ ZDE.

SOUČASNÝ STAV

Současný stav, pohled z jižní strany. Čtyři budovy situované do čtverce představují typickou kompozici české selské usedlosti.Usedlost je tvořena čtyřmi objekty, které svým obvodem vytvářejí uzavřený dvůr. Přestavba se má týkat pouze obytné části tohoto statku. Zděné objekty s klasickými dřevěnými krovy dosud neprošly žádnou větší úpravou ani rekonstrukcí a není na ně zpracován odborný statický posudek.

Obytná část má celkem tři nadzemní podlaží - přízemí, první patro, půdní prostory - a sklep. Do budovy se vstupuje z vnitřního dvora. Na vstupní chodbu navazují tři větší místnosti, jejichž využití v současné době neznáme, a schodiště do dalších podlaží. Na druhé straně této chodby se vychází na zahradu. Přes další úzkou chodbu jsou přístupné dvě místnosti, jedna neosluněná uvnitř dispozice a jedna velká místnost orientovaná převážně na sever. Uvnitř celé dispozice je jednoramenné přímé schodiště, na něž navazují prostorné místnosti druhého nadzemního podlaží. Podkroví je nevyužívané, a majitelé ho ani neplánují obývat.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz

Rekonstrukce by nebyla finančně náročná

Unese prostředí východočeské vesnice takto výrazný barevný akcent?Podle majitele by bylo nejlepší při rekonstrukci ponechat pouze obvodové stěny a kompletně všechny vnitřní nosné konstrukce vyměnit a přestavět. Náš návrh počítá naopak se zachováním všech nosných konstrukcí, které by mohly být v případě jejich vyhovujícího stavu ponechány. Rekonstrukce by nebyla tak technicky a finančně náročná.

Jak je již výše popsáno, změna dispozice se týká prvních dvou nadzemních podlaží stavby. Nejzásadnější stavebně-technickou úpravou je změna polohy a tvaru schodiště, kdy se mění tvar z přímého jednoramenného na dvouramenné schodiště.

Hned za hlavním vstupem ze dvora je vytvořeno vstupní zádveří s prostorem pro botník a věšák. Na toto zádveří navazuje v jednom směru centrální hala, ve směru druhém schodiště a chodba do soukromé části podlaží - ložnice rodičů se zázemím.

Z haly se přímo vchází do centra obytné části domu - obývacího pokoje, propojeného s kuchyní a jídelnou. Tyto prostory jsou orientovány na jihozápad, příjemnou atmosféru a pohodu při setkávaní s přáteli dotvoří krb. Obytná společenská část domu je přes menší chodbu spojená přímo se zahradou a se zázemím.

Návrh obytné části. První varianta fasády ctí tradiční architekturu českého venkova - hladká bílá omítka kontrastuje s šedou (římsa, okenní šambrány), sokl a štít jsou zvýrazněny režným kamenným zdivem.Druhá polovina přízemí domu bude sloužit pouze rodičům. K prostorné ložnici se šatnou přiléhá koupelna s vanou spojená s WC.

Nezávislý provoz

Po novém schodišti se dostaneme do druhého nadzemního podlaží a přes halu do dvou ložnic pro hosty. Mají vlastní příslušenství, koupelnu s WC a bidetem a komoru. Druhá polovina podlaží - velký pokoj se dvěma šatnami a koupelnou - je vyhrazena pro dceru. Všechny funkční zóny nové dispozice jsou navrženy tak, aby umožňovaly nezávislý provoz a navzájem se nerušily, ale zároveň umožňovaly komunikaci.

Majitelům tohoto rozlehlého a zajímavého stavení patří náš obdiv za odvahu pustit se do rekonstrukce. Ať již za snahu o obnovu venkovské architektury, tak i pro technickou a finanční náročnost celé akce. Pokud jim náš návrh alespoň trochu tuto cestu usnadní, budeme rádi.

text: Jitka Pálková , David Hlaváč, návrh: David Hlaváč , Eva Pelešková