Majitelé si jako nové místo pro svůj společný život vybrali velkou parcelu v bývalé zahrádkářské kolonii, kde v posledních desetiletích začaly vyrůstat nové rodinné domy. Od začátku měli jasno v tom, že do sadu patří dřevostavba, nicméně návrh její konkrétní podoby svěřili do rukou odborníkům.

V protáhlé zahradě plné ovocných stromů, která spadá ze slunného jižního svahu, vede přístupová cesta z jižní strany. Stavebníci si přáli využít hezký výhled a zachovat stávající staré stromy, proto se s architektem shodli na odstranění původní dřevěné chaty a na tom, že na jejím místě v horní části svahu vyroste novostavba orientovaná obytnou částí s prosklenými plochami k jihu. Okolní zástavba nemá jednolitý charakter, stavební úřad nicméně požadoval sedlovou střechu.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od společnosti G-SERVIS?

Společná obývací část domu je orientována téměř k jihu. Z fasády obložené palubkami vystupuje rizalit s kamenným páskovým obkladem, propojený s dřevěnou terasou.Půdorys podle energetických zón

„Obytnou část jsem navrhl jako nízkoenergetickou dřevostavbu se systémem řízené výměny vzduchu. Dvojgaráž je zděná,“ říká na úvod architekt.

Přírodní materiály tvoří tvář i samotnou podstatu domu.Dispozice je uspořádána do tvaru písmene T a vychází ze zásad navrhování nízkoenergetických staveb. Severní část tvoří dvojgaráž s nízkou sedlovou střechou, propojená se vstupní partií domu. Samotný obytný dům má dvě podlaží, obdélníková stavba se sedlovou střechou je orientována podélnou stranou k jihu. Zádveří vytváří teplotní filtr a umožňuje přímý vstup z garáže. Severní chladnou stranu domu vyplňuje schodišťová hala a zázemí, podél jižní fasády se rozprostírá společná obývací část s kuchyní, jídelnou a sezením.

Prosklené plochy na jižní a západní straně přinášejí pasivní solární zisky stavby. Stejný princip se uplatňuje i v patře se třemi jižně orientovanými ložnicemi. Patro má převážně rovné stropy, prostor lze využít na celou výšku a bez problémů zařídit běžným nábytkem.

text: Jitka Pálková, vizualizace: Ateliér Arch-in