Rekonstrukce nevelkého bytu ve vile z čtyřicátých let minulého století se na vnějším vzhledu domu projevila jen nenápadně. Spojením nejvyššího podlaží s podkrovím však vzniklo velkorysé bydlení pro čtyřčlennou rodinu, které překračuje rámec dnešního obvyklého standardu.

Rezidenční čtvrť jihomoravské metropole nabízí stejně jako většina českých menších či větších měst celou řadu tzv. „stavitelských domů". Na většině archivních plánů není uveden architekt, ale stavitel. „Domy nejsou ničím výjimečné, dispozice odpovídá tehdejší době, výtvarné řešení je oproštěno od nápadů, které by celou stavbu prodražovaly. Nicméně se jedná o domy poctivě postavené a je tedy možné je v současnosti poměrně snadno upravovat," podotýká autor návrhu Ing. arch. Tomáš Hrubý.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od společnosti G-SERVIS?

Kromě sedacího nábytku se zařízení interiéru skládá převážně z vestavěných komponentů, vyrobených na míru podle návrhu architekta. Kompaktní kuchyňská linka z lakovaných MDF desek má tvar písmene U a je uzavřena barovou sestavou s masivní dřevěným pultem. Kuchyň má z praktických důvodů na podlaze keramickou dlažbu, jinak převažuje dřevěná mozaiková podlaha.Původní stav vily

Dům má dvě obytná nadzemní podlaží. Stojí ve svahu, v sousedství řady stejných domů, vnější vzhled tedy není možné nějak radikálně měnit. Pár dobrých řešení se však nabízí.

V každém podlaží se nachází samostatný byt. Stávající koncept je velmi jednoduchý: stranou dispozice je umístěno domovní schodiště, z hlavní podesty se vstupuje do bytů. Vnitřní dispozice není příliš vhodná pro početnější rodiny: za vstupními dveřmi následuje podélná chodba, z ní se vchází do kuchyně s jídelnou, obývacího pokoje, na balkon a do místností tvořících zázemí.

Ložnice je přístupná z obývacího pokoje, pracovna přes kuchyň. Nenajdete tu prostor vhodný pro děti. „Nad posledním obytným podlažím se nachází nevyužívaná půda. Využití vysokého půdního prostoru částečně omezují dva komíny, sloupky a vzpěry vaznicové konstrukce krovu. Po konzultaci se statikem se podařilo dispozici půdy uvolnit a lze ji využít pro bydlení," připomíná architekt.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Řešení pro čtyřčlennou rodinu

„Nabízí se možnost propojit byt v posledním obytném podlaží s podkrovím. Stropy jsou trámové dřevěné se zásypem a lepší než zásah do tohoto stávajícího stropu nad posledním obytným podlažím se nám jeví upravit stávající domovní schodiště tak, aby se stalo součásti nově vznikajícího dvoupodlažního bytu. Pan stavitel by to jistě udělal stejně," soudí architekt.

Středem podkroví vede otevřené schodiště do nově vestavěného patra.Jak bude vypadat dispozice? Stávající byt v posledním podlaží pod střechou navrhuje využít jako zónu odpočinkovou a prostor podkroví pak jako zónu pobytovou s přístupem na venkovní terasu. Ve spodním podlaží vzniká v návaznosti na podélnou stávající chodbu koncept tří ložnic (ložnice rodičů a dva dětské pokoje). Rodiče budou užívat samostatnou průchozí šatnu a koupelnu. Děti mají šatní skříně v pokojích a plnohodnotně vybavenou koupelnu.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Ze koupelny technická místnost

Ze stávající koupelny pak bude technická místnost, „špinavá" šatna, prádelna, sušárna atd. Na fasádě do zahrady se pak objevuje další francouzské okno z dětského pokoje, sloužící ke vstupu na prodloužený balkon.

Půdní vestavba se navenek projevila novými moderními vikýři ve stanové střeše.Dispozice podkroví pak využívá maximum z nabízeného prostoru. Na všechny strany obdélníkového půdorysu jsou do střešní roviny navrženy vikýře. Dispozice je volná, u vstupu se nachází WC a kuchyňský kout s barem. V tomto podlaží bude rodina pobývat nejčastěji, proto je řešeno přehledně, všichni členové rodiny o sobě navzájem ví a děti si hrají pod dozorem.

Středem prostoru prochází jednoramenné schodiště do vloženého mezipatra, zbytek podkroví vyplní jídelní sezení a dvě sofa orientovaná ke krbu a k televizi. Prostřední čtyři nosné sloupy umožní vestavbu dalšího minipodlaží, mezipatra se studovnou a vstupními dveřmi na venkovní terasu, která vznikne na střeše nad domovním schodištěm.

Technické úpravy

Rovná střecha nad schodištěm byla příležitostí pro vybudování terasy.„Dům navrhujeme celkově zateplit, střešní krytinu ponechat ve stávajícím materiálovém provedení, zachovat původní barevnost fasády i výplňových prvků. Nové vikýře ve střešních rovinách jsme se snažili měřítkem přizpůsobit oknům v nižších podlažích, aby nepůsobily předimenzovaně," říká architekt.

„Někomu se možná bude zdát, že zásahy jsou málo radikální, ale je to záměr. To podstatné se odehrává uvnitř. Uvolněná dispozice v podkroví a samostatné místnosti pro každého člena rodiny o patro níže, to je hlavní přínos rekonstrukce. Dostatek světla a „šikmé stropy" podkroví pak poskytují rodině požadovaný komfort bydlení bez zbytečných kompromisů, ale v duchu původní stavitelské tradice," uzavírá autor návrhu.