Skromný prvorepublikový domek ožije jednoduchým zásahem. Nové barevné řešení fasády a přístavba zimní zahrady mu dodají moderní vzhled a švih.

Pohled ze zahrady - současný stavZděný rodinný dům na okraji většího severočeského města pochází z roku 1929. V průběhu let se opravy dočkala fasáda a střecha, jinak zůstal v podstatě zachován původní stav, včetně oken, omítek atd. Vstup je umístěn na východní straně, která sousedí s ulicí, zahrada zaujímá jižní část pozemku. V podzemním podlaží se nacházejí sklepy, v dalších podlažích obytné místnosti. Na každém patře je samostatné WC, kuchyň je ve druhém podlaží. Nedávné poškození základů vstupní verandy vedlo k porušení nosného zdiva.

PŘÁNÍ MAJITELŮ

Provozně-dispoziční uspořádání rodině vyhovuje, z technických důvodů je nutná především rekonstrukce verandy. Majitelé chtějí zachovat celkový architektonický ráz, mají ale v plánu dům zateplit a změnit barevné pojetí fasád celého objektu.
Přejí si také vybudovat na jižní straně zimní zahradu se vstupem z pokoje v prvním nadzemním podlaží.

Nové versus staré

Konstrukční schéma zimní zahrady. Prostor je shora přisvětlen pásem oken ve střeše.Obvodový plášť se dočká zateplení kontaktním fasádním systémem a bude respektovat stávající plastické členění fasády. Objem budovy je sám o sobě již dost složitý, barevné pojetí i nové tvary konstrukcí by tedy měly být co nejjednodušší. V návrhu jsou vstup do domu a zimní zahrada řešeny v jednotném duchu.

Protože v obou případech jde o konstrukce přidané, nové, napohled se zřetelně odlišují od staršího celku. Návrh obsahuje dvě varianty stejného tvaru, ale různého materiálového provedení - z tradičních a z moderních materiálů.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Vstup v první variantě návrhu využívá - stejně jako zimní zahrada - kombinace červené omítky a hliníku, sokl je z pohledového betonu.První varianta

Hmota terasy a zimní zahrady je v první variantě charakteristická výrazným tvarem L s červenou barvou omítky a prosklenými plochami. K dalším použitým materiálům patří pohledový beton na sokl a schodiště a hliníkové rámy skla. Dřevěné stínicí žaluzie korespondují s dřevěnými okenicemi na rodinném domě, které zde jsou podle původního návrhu. Součástí střechy zimní zahrady je také světlík, který zajišťuje dostatek denního světla v místnosti za zahradou.

AUTORKA DOPORUČUJE

Dům má úspornou a prakticky řešenou dispozici s výhodnou orientací ke světovým stranám. Zřízení terasy příjemně zvětší obytný prostor a propojí jej se zahradou, i když je přízemí vyvýšeno nad terénem. Vzhledem k tomu, že prosklený prostor není příliš velký a je orientován na jih, bude třeba věnovat velkou pozornost zastínění a účinnému odvětrání, aby se interiér nepřehříval. Z těchto důvodů bych doporučila instalovat posuvné prosklené dveře, které umožní zimní zahradu z velké části otevřít do zahrady. Toto řešení je však finančně náročnější.
Co se týče estetického pojetí, záleží na majitelích, zda budou mít odvahu zvolit výraznější první variantu s červeným akcentem a moderními materiály, nebo se rozhodnou pro tradičnější druhou možnost.

Druhá varianta

Pohled ze zahrady - návrh. Přibyly jen malé barevné plochy v omítce.Ve druhé variantě se vzhledově uplatní stejné dřevo, jaké je na okenicích, i oranžová barva po­užitá na omítky, a nové konstrukce tak budou více navazovat na stávající rodinný dům.

Nová omítka dostane po zateplení budovy barvu světle šedivou až bílou s oranžovými akcenty. Výsledný vzhled je jednoduchý čistý, ale ne fádní. Kombinace barev červené, oranžové a šedivé dodá domu svěží vzezření.

V pokoji přiléhajícím k nově vybudované zimní zahradě je vhodné realizovat společný obytný prostor s kuchyní a jídelnou, případně jej ještě propojit se sousedním pokojem.

text a návrh: Adéla Píbrová