Naši čtenářku z menšího středočeského města zaujaly návrhy přestaveb architektky Karolíny Fořtlové, a proto se obrátila na naši redakci s fotografiemi a představami o rekonstrukci domu ze sedmdesátých let na dvougenerační bydlení.

Nepodsklepená dvoupodlažní stavba s plochou střechou patří k jednomu z charakteristických příkladů rodinných domů ze sedmdesátých let minulého století. Nachází se ve svažitém terénu, výškový rozdíl mezi vstupní částí pozemku a pobytovou částí zahrady na opačné straně domu činí přes 2 m.

Půdorys přízemí – návrh: 1) závětří, 2) hala, 3) šatna, 4) WC, 5) pokoj, 6) koupelna + WC, 7) prádelna, 8) ložnice, 9) obývací prostor.Stavba zaujímá zhruba čtvercový půdorys o ploše 11 x 11 m. V přízemí, které je částečně zapuštěno do svahu a obloženo přírodním kamenem, se nachází garáž, zázemí a schodišťová hala s přístupem do obytného patra, kde je umístěn velký obývací pokoj, jídelna, samostatná kuchyň a tři menší pokoje. Jižní fasádu lemuje podélný balkon se samostatným výstupem do zahrady. V létě je využíván jako hlavní vstup do obytné části domu. Kromě dispozičních úprav si majitelé přejí také technickou rekonstrukci, protože převážná část stavby zůstala v původním stavu.

Pohled severní– stávající stav.

Návrh přestavby je koncipován jako dvougenerační, rodičovský pár bude obývat přízemí a rodina s dětmi patro. Ze současného vstupu vznikne po úpravách závětří a předsíňka pro novou bytovou jednotku v přízemí. Tu je potřeba otevřít slunci a světlu odkopáním části svahu. Z garáže, která má cennou orientaci na jih, bude vytvořen obytný prostor propojený kuchyní. Z místností, které dříve sloužily jako sklady a zázemí, vzniknou dva pokoje, koupelna s vanou a WC, prádelna zůstane zachována.

Halu se schodištěm sekundárně prosvětlí stěna ze skleněných tvárnic, sousedící s obývacím pokojem. Toto řešení samozřejmě předpokládá plynové nebo elektrické vytápění, nikoli kotel na tuhá paliva. Schodiště do prvního patra by mohlo být obestavěno nebo zcela zrušeno, záleží na přání a možnostech rodiny.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pohled jižní - návrh.Změny v horním podlaží

Stávající bytová jednotka v patře bude přístupná přes nové jednoramenné schodiště přistavěné k severovýchodní fasádě domu. Ústí do nově vytvořené vstupní haly s vestavěnými skříněmi a lavicí na přezouvání. Ložnice, dětský pokoj a zázemí jsou funkční a mají dobrou orientaci ke světovým stranám, a proto budou nadále využívány. Společný obytný prostor je nově uspořádán, jeho součástí se stala kuchyně s varným ostrůvkem. Rozšířil se o prosklený přístavek se sedacím odpočivným nábytkem a květinami, který architektka navrhla na přání majitelů.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

text: Karolína Fořtlová , Jitka Pálková, návrh: Karolína Fořtlová