Dům používaný po dlouhá léta k víkendové rekreaci si majitelé přáli přestavět na trvalé bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Jak si architekti poradí s malou obytnou plochou a problematickou situací na pozemku?

Poradna na Dumabyt.cz

Zděný dům z třicátých let 20. století se nachází v severním rohu parcely, svažující se k lesu na severozápad. Rohový pozemek v tomto místě ze dvou stran ohraničují příjezdové cesty, osluněná část zahrady se nachází nad domem, v horní části svahu, kde předkové dnešních majitelů vybudovali malý zahradní altán. Stavba je v původním stavu včetně oken, dveří, střešní krytiny, v jednotlivých místnostech se topí kamny, chybí koupelna.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Návrh – pohled z jižní strany. Nová přístavba záměrně výrazně kontrastuje se starou částí, která je ponechána téměř beze změny.

PŘÁNÍ MAJITELŮ

■ Vytvořit velký obytný prostor s kuchyní, jídelnou a francouzským oknem do zahrady
■ V patře navrhnout tři ložnice a koupelnu s WC

Plánovaná rekonstrukce má kromě složitých terénních podmínek řadu dalších háčků: malou obytnou plochu (v každém podlaží jsou jen dvě obytné místnosti), zcela nevhodné dispoziční řešení (jedna z místností je vždy průchozí), orientace oken na severní stranu. Chybí propojení se zahradou.

Z domu vyroste nový objekt

„V domě, který zde stojí dlouhá desetiletí, jistě rodina prožila spoustu příjemných chvil. Má pro ně hodnotu, spojenou s těmito zážitky. Bylo by škoda vzít tuto léty získanou energii, zevnitř jej ,vykuchat' a obléct do nového kabátu," říká architekt Jan Pospíšil z ateliéru Kyzlink, který se ujal řešení této úlohy. „Proto jsme se rozhodli pro symbiózu starého a nového, větší část domu zachovat v původním vzhledu, nechat jej pomalu ustupovat, stárnout a obrůstat. Přistavěný nový objekt čerpá ze starého, vyroste jako dítě, napojeno na své předky, na jejich minulost. Je však jiný, narodil se v jiné době a jeho okolí na něj klade jiné požadavky."

Návrh | Půdorys přízemí: 1) zádveří, 2) WC, 3) šatna, 4) kuchyň + jídelna, 5) obývací pokoj, 6) terasa.

K objektu se z jihozápadní strany připojuje nová zděná dvoupodlažní přístavba s plochou střechou. Zvenčí je vůči původnímu domku velmi kontrastní, má ostře řezané hrany, fasáda může být obložená soudobými materiály, například prolamovaným nerezovým plechem nebo lesklým Di-bondem. Vnější vzhled původního domku zůstává téměř nezměněn, obrůstá popínavými rostlinami.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Společenský prostor

Vnitřní dispozice se zásadně mění, ale zůstává v malých poměrech. Vstupní partie se schodištěm se přemístí na severní stranu. Na minimální zádveří navazuje otevřený obytný prostor s kuchyní a jídelnou, orientovanými na severní stranu, a nově přistavěnou společenskou zónou se sezením a krbem. Společenský prostor je velkým proskleným nárožím otevřen jihozápadním směrem do krajiny a velkou nárožní terasou pokorně navazuje na stávající zahradu. V patře jsou tři ložnice a komfortní koupelna s WC. Také zde je nový pokoj v přistavěné části obdařen velkým rohovým oknem, které jej zaplňuje světlem a sluncem.

Návrh | Půdorys patra: 1) chodba, 2) koupelna + WC, 3-5) pokoj.

text: Jitka Pálková , Martina Volná, návrh: ateliér Kyzlink