Rodný dům ze třicátých let minulého století by mladí manželé chtěli přizpůsobit standardu moderního bydlení a v budoucnu také životu s dětmi a psem. Zároveň by chtěli dosáhnout co největších úspor energie na vytápění a provoz domácnosti.

Vzhledem k finančním možnostem je rekonstrukce plánována ve dvou etapách. V první fázi přijde na řadu výměna veškerých rozvodů, nové vytápění a rekonstrukce interiérů, ve druhé fázi zateplení domu, výměna oken, případně instalace energeticky úsporných zdrojů vytápění - solárních kolektorů, tepelného čerpadla apod.

Pohled západní. Vnější podoba domu se od třicátých let minulého století prakticky nezměnila. Majitelé si přáli zachovat původní kamenný sokl a ve stejném stylu vybudovat i nové zídky na zahradě. Výškový rozdíl mezi zahradou a ulicí vyrovnává kamanná podezdívka plotu.Nové přízemí

Ve vstupním prostoru se původně nacházela předsíň, vstup do suterénu a WC, které bývalo dříve umisťováno právě do chladných prostor ke vstupní chodbě. V novém návrhu je v samotném vstupním prostoru ponechána předsíň, menší šatna a vstup do suterénu. S umístěním WC se počítá do středu dispozice na místo stávající spíže v přímé návaznosti na koupelnu. V prostoru schodiště a navazující chodby bude situována také koupelna, mírně zvětšená na úkor kuchyně. V samotné kuchyni se nachází malá spíž, která slouží jako částečná náhrada za původní zrušenou spíž.

Celá kuchyň je opticky rozdělena na část s kuchyňskou linkou a na jídelní zónu. Pro výraznější oddělení těchto prostor lze využít barový pult. Mezi kuchyní a obývacím pokojem byly původně klasické vnitřní mezipokojové dveře. Nahradí je širší otvor, který se dá případně uzavírat posuvnými nebo shrnovacími dveřmi. Z kuchyně a obývacího pokoje tak vznikne jeden větší prostor, kde se může setkávat celá rodina při různých činnostech. V rohu obývacího pokoje je nově umístěn krb, který již tradičně dotváří pohodu domova.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Podkroví s balkonem i bez

Také druhá varianta návrhu zachovává původní tvář domu a zvýrazňuje plastické členění fasád.Ve druhém podlaží původně nebylo umístěno žádné sociální zařízení, což není vhodné vzhledem k tomu, že zde mají být obytné místnosti. V návrhu tento problém řeší samostatné WC a malá koupelna se sprchovým koutem a umyvadlem umístěná v prostoru schodiště a chodby, obdobně jako o podlaží níže. Funkce okolních obytných místností může být různá: dětské pokoje, pracovna, pokoj pro hosty atd. Pokoj pro hosty má jediné okno orientované na sever, proto budou v této místnosti instalována také střešní okna.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Stávající nevyužívaný balkon nad vstupní předsíní může být na přání majitele zrušen. Ani ve stávající, ani v nově navržené dispozici nemá bližší opodstatnění. Děti by balkon pravděpodobně nevyužívaly a na ostatní prostory domu nemá bližší návaznost. Jeho zachování ovšem není vyloučeno, nabízí se i možnost jeho přestavění na zimní zahradu. Toto rozhodnutí už je však na majitelích tohoto vcelku zajímavého domu, který má předpoklady dobře sloužit poklidnému rodinnému životu.

PŘÁNÍ MAJITELŮ

Obyvatelé domu mají rádi přírodní materiály a teplé barvy. Při rekonstrukci si přejí pokud možno zachovat původní prvky z třicátých let, například původní kamenné obložení soklu. V prvním podlaží si představují propojení kuchyně s obývacím pokojem (nesmí chybět krb), prostornější koupelnu a samostatné WC umístěné blíže k obývacímu pokoji. Ve druhém podlaží plánují 3 neprůchozí pokoje, koupelnu a samostatné WC. Balkon se zdá u domu se zahradou zbytečný, je třeba zvážit jeho využití nebo odstranění.

Úpravy exteriéru

Pohled východní - návrh. Po obou stranách nového schodiště je navrženo ocelové zábradlí o výšce 90 cm, na straně u domu může být nahrazeno pouze madlem ve stejné výšce. Celá vstupní podesta je zastřešena lehkou markýzou, která společně se schodištěm částečně odlehčuje hmotu domu.Původní vstup do domu tvořilo těžké kamenné schodiště bez zábradlí, pouze s nízkým soklem. Poslední schod vedl přímo do dvoukřídlých úzkých vstupních dveří. Vstupní partii jen částečně zastřešovala vykonzolovaná střecha nad vstupní předsíní. Nevhodnost stávajícího řešení se projeví především za špatného počasí - při dešti není dobré vstupovat přímo z venku do domu, při námrazách to na kamenném nekrytém schodišti bez zábradlí pěkně klouže. V návrhu je samotné schodiště odlehčeno pouze na zalomenou betonovou desku se stupni a podestou, která zvětšuje nástupní plochu do domu. Schody i podesta jsou obloženy kamenem s protiskluzovou úpravou a opatřeny ocelovým zábradlím.

Pokud jste na webu již zaregistrovaní, po přihlášení se fotografie zobrazují bez vodoznaku.

Fasádu oživuje barevná omítka, vnější forma zachovává prolomené prvky na původní fasádě z 30. let, která je charakteristická pro okolní vilovou zástavbu. Na přání majitele je ponechán kamenný sokl, který je pouze zrenovován.

text a návrh: Eva Pelešková a David Hlaváč, foto: archiv majitelů