Rodinný dům na Kladensku nabízí svým uživatelům neokázalý komfort. Tvar objektu i jeho vnitřní uspořádání vycházejí z dialogu autora a jeho klienta. Podkrovní stavbu od Jaromíra Chvátala přitom charakterizují pětačtyřicetistupňové úhly.

Klient kladenského projektanta Jaromíra Chvátala přišel před několika lety na to, že bydlení v pohodlném, ale poměrně malém bytě 2 + 1 v panelovém domě mu pomalu přestává vyhovovat. Postavit rodinný dům přitom bylo jedním z jeho velkých přání.
Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.
Francouzskými dveřmi v arkýři se obývací pokoj otevírá do zahrady. Pětačtyřicetistupňové úhly svírají například i rámy oken ve vikýři.Zadání znělo: chci pohodlně bydlet v domě s podkrovím, a to tak, aby každý člen domácnosti měl své vlastní soukromí. Výsledkem spolupráce autora projektu a klienta je střízlivá nepodsklepená stavba založená na betonových základových pasech. Výstavbu sklepa totiž Jaromír Chvátal nedoporučil kvůli vysoké hladině spodní vody.

Příjemně střízlivý buk

Do domu s dvojúrovňovou valbovou střechou vstupuje návštěvník přes kryté závětří. Na příjemném pocitu, který se vás hned po vstupu do domu neodolatelně zmocní, má nemalý podíl střízlivé zařízení interiéru, jednotně laděné v přírodních bukových odstínech. Cítíte se zde naprosto přirozeně a svobodně.
 
Společenskou partii v přízemí rozčleňuje na jídelní část s kuchyní a vlastní obývací pokoj poměrně masivní hmota částečně nosného krbového tělesa. V něm zbylo místo i na niku, do níž se vešla malá knihovna. Arkýřem v jižní části objektu se francouzskými dveřmi dostanete na zahradu. Pracovnu – stejně jako obývací prostor – prozařuje jižní světlo.

Spirála štěstí

U bukového jídelního stolu se může pohodlně najíst až šest lidí.Kapkovité schodiště vás přivede do podkroví, které je vyhrazeno pouze pro obyvatele domu. Komunikační uzel zde představuje hala, která svým tvarem plynule navazuje na schodiště. Tyto dva prvky se tak nenápadně slučují v jakousi spirálovitou ulitu.
I tato architektonická finesa podle mého názoru pomáhá uvnitř domu navozovat domáckou atmosféru, kterou můžete naplno prožít třeba při pohledu ze schodů dolů na jídelní kout. Z haly lze vejít do prostorné koupelny, ložnic, dětského pokoje anebo do komory. Hlavní ložnice se západním světlem disponuje vlastní šatnou.

Dětský pokoj prosvětluje jižní slunce.Výhodná poloha

Závěrečné úpravy okolí domu majitele teprve čekají. Již nyní lze ale ocenit kvality mírně svažitého pozemku, který už brzy bude poskytovat obyvatelům objektu dostatek soukromí uprostřed poměrně husté zástavby, a to i v případě venkovního posezení. Terasa se totiž bude nacházet pod úrovní terénu. Neopominutelnou výhodou je rovněž umístění parcely v blízkosti hlavního silničního tahu na Prahu, který vás do hlavního města přivede za několik desítek minut.